Ehdolla jatkamaan yhteistä työtä

IMG_3554Kun kaksi vuotta sitten tulin valituksi puoluesihteeriksi, otin tunnuslauseeksi sanat ”yhdessä voimme olla vahvempia”. Uskon tänään siihen enemmän kuin koskaan.

Olemme saaneet merkittävän voiton huhtikuun eduskuntavaaleissa. Uusi lehti kääntyy puolueen historiassa. Meidän tehtävämme on kirjoittaa se.

Voitimme vaalit yhdessä. Seuraava tehtävämme on isompi: meidän pitää kasvaa yhdessä, tehdä tästä yhteisestä vihreästä liikkeestä niin paljon vahvempi, suurempi, toimivampi, että pystymme murtautumaan yhdeksän prosentin ja kymmenen prosentin kannatuskynnyksestä yli – lunastamaan lupauksen vihreistä 2000-luvun kansanliikkeenä, tämän ajan puolueena, joka murtaa perinteiset valta-asetelmat ja pakottaa perinteisen politiikan taipumaan.

Meillä on lyhyt hetki aikaa ja pitkä työ tehtävänä. Maailmalla on pelottava kiire. Ilmastonmuutos on pysäytettävä ja taloutemme muutettava vihreäksi ja kestäväksi – sellaiseksi että meille riittää yksi maapallo – ennen kuin koko yhteiskuntajärjestyksemme ajaa päin seinää tämän vuosisadan aikana.

Yhä kylmemmäksi ja kovemmaksi muuttuva ilmapiiri kulttuurissamme tarvitsee vastavoiman. Erilaisuuden pelko, tasa-arvoisen hyvinvointivaltion alasajo, väkivallan ja muukalaisvihan houkutus, selän kääntäminen hädälle ja puutteelle Suomen rajojen ulkopuolella – nämä ovat kaikki ilmiöitä Euroopasta ja Suomesta tänään. Nyt taistellaan siitä, onko avoimella, humaanilla, oikeudenmukaisella yhteiskunnalla tulevaisuutta. Sitä taistelua ei ole varaa hävitä.

Olen työskennellyt viimeiset yksitoista vuotta vihreässä politiikassa. Tulin mukaan alun perin ehdokkaan kampanjapäälliköksi vuoden 2003 eduskuntavaaleihin. Rakensin organisaatiotamme seitsemän ja puoli vuotta puolueen järjestöpäällikkönä ja -sihteerinä. Vajaat kaksi vuotta työskentelin vihreän ministeriryhmän erityisavustajana päivänpolitiikkamme ytimessä. Nyt olen viimeiset kaksi vuotta johtanut puoluetoimistoa, vetänyt puolueen koneistoa ja osallistunut politiikkamme johtamiseen puoluesihteerinä.

Taustaltani olen 39-vuotias turkulainen, työn johdosta helsinkiläistynyt. Olen feministi ja humanisti. Valitsin aikanaan vihreät, koska uskomme, että asioita voi ja niitä pitää muuttaa. Meidän tulee rohkeasti ja häpeilemättä edustaa toivoa – toivoa vihreämmästä huomisesta, unelmaa siitä että toisenlainen maailma on mahdollinen.

Seuraavalla kaksivuotiskaudella meidän on vahvistettava kenttäämme niin että kykenemme ottamaan kuntavaaleissa harppauksen eteenpäin koko maassa. Meillä ei edelleenkään ole mitään niin väkevää voimavaraa kuin ihmiset: asiaansa uskovat ihmiset, jotka haluavat yhdessä tehdä maailmasta vihreämmän. Tämän voimavaran vaalimiseksi ja tukemiseksi ja parhaaseen käyttöön saamiseksi meidän on tehtävä kaikki tarvittava. Puolueen uudistamista siihen suuntaan on jatkettava.

Sanoin kaksi vuotta sitten, että en usko taikatemppuihin enkä ihmelääkkeisiin. Uskon sitkeään, kärsivälliseen työhön. Uskon siihen, että yhdessä voimme taistella, yhdessä voimme voittaa ja yhdessä voimme pelastaa maailman pieni pala kerrallaan. Tätä työtä haluan jatkaa kanssanne puoluesihteerinä.

***

Haluatko tietää lisää? Lue päivitetty puoluesihteeriohjelmani.

Vihreiden vaaliohjelma: 10 uudistusta Suomelle

IMG_3616Vihreät hyväksyivät viikonloppuna Kouvolassa vaaliohjelmammeÄänelläsi tehdään parempi huominen. Nyt jos koskaan.

Sen kärkenä ovat kymmenen uudistusta Suomelle.

Nämä kymmenen uudistusta jäsentyvät vihreiden neljän pääteeman – ympäristö, köyhyys, koulutus ja työ – alle. Kouvolan ohjelman kymmenellä vihreällä uudistuksella pelastetaan yhteinen ympäristömme ja ilmastomme, torjutaan köyhyyttä ja käännetään kurssi eriarvoistumisesta takaisin pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon, rakennetaan maailman paras koulu, uudistetaan talous vihreäksi ja luodaan uutta työtä.

Mitä siis esitämme? Poimin tässä muutaman pääasian näistä kymmenestä uudistuksesta:

1. Seuraavan hallituksen tulee olla perustulohallitus, joka toteuttaa sosiaaliturvan suuren päivityksen 2000-luvulle. Esitämme kaikille maksettavaa 560 euron suuruista perustuloa, joka kantaa turvaverkkona ja nostaa ylös ponnahduslautana. Perustulo vähentää köyhyyttä, syrjäytymistä ja epätasa-arvoa sekä takaa, että työ on kaikissa tilanteissa tekijälle kannattavaa.

2. Seuraavan eduskunnan on toteutettava uusiutuvan energian vallankumous. Esitämme määrätietoista ohjelmaa, jolla siirretään Suomi puhtaan kotimaisen, hajautetun uusiutuvan energian aikakauteen, pois saastuttavista fossiilisista polttoaineista sekä riskejä kihisevästä ja tolkuttoman kalliista ydinvoimafarssista. Bioenergia, tuuli ja aurinko voivat kattaa Suomen energiantarpeen ja tuoda samalla kotimaista työtä, tuloja ja uusia yritystoiminnan mahdollisuuksia koko maahan.

3. Kuluneet kuukaudet ovat osoittaneet, että ympäristö ei todellakaan ole kaikille puolueille sydämenasia. Esitämme kunnianhimoista toimenpidepakettia, jolla luonto ja ympäristö palautetaan politiikan kunniapaikalle, päästöt pannaan kuriin ja Suomen korvaamattomat luontoarvot turvataan.

4. Ilmastonmuutos on koko ihmiskuntaa koskettava perustavanlaatuinen uhka. Velvollisuutemme lapsiamme kohtaan on estää se. Vihreät esittävät, että Suomi asettuu ilmastonmuutoksen torjunnan eturintamaan. Se tarkoittaa suunnitelmaa, jolla päästöistä leikataan yli puolet pois vuoteen 2030 mennessä, sekä johtajuuden ottamista EU:n sisällä ja kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa.

5. Koulutus ja sivistys ovat väestöltään pienen Suomen vahvuudet. Esitämme merkittävää panostusta maailman parhaan koulun luomiseksi. Haluamme tehdä kaikista kouluistamme moderneja, tasa-arvoisia ja kivoja. Haluamme nostaa koulutuksen ja perustutkimuksen maailman huipulle. Haluamme myös välittää vahvan viestin: Koulutuksesta leikkaaminen on tullut tiensä päähän. Maailman paras koulu ei synny säästämällä.

6. Tarvitsemme Suomen, jossa on maailman tasa-arvoisin koulu ja maailman osaavin kansa. Esitämme siksi joukon toimenpiteitä, joilla koulutus pidetään maksuttomana ja tasa-arvoisena ja helpotetaan vaikeammista lähtökohdista tulevien koulujen, oppilaitosten, oppilaiden ja opiskelijoiden asemaa.

7. Perustulo ei ratkaise vielä kaikkia työelämään pääsyn ja toimeentulon ongelmia. Siksi esitämme vihreää työllisyyspakettia tukemaan työllistämistä ja työllistymistä. Työllisyyspakettimme tavoitteena on tehdä helpommaksi työkaverin palkkaaminen yksinyrittäjälle, työelämä pienten lasten vanhemmille, töihin pääsy maahanmuuttajille.

8. Haluamme Suomen, joka pitää aina heikompien puolta. Siksi esitämme eriarvoisuuden ja syrjäytymisen vastaista toimenpidepakettia, jolla puututaan köyhyyteen, yksinäisyyteen ja syrjintään. Esitämme siinä kohdennettuja toimia asunnottomille, köyhille lapsiperheille, vähemmistöille ja maailman hätää kärsiville, koska emme voi sulkea silmiä ja ovia niiltä, joilla menee vielä suunnattomasti huonommin.

9. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on vietävä maaliin siten kuin vihreät ovat esittäneet jo vuonna 2010: yksinkertaistetaan järjestelmä niin, että raha, palvelut ja vastuu potilaasta ovat yhdellä ja samalla taholla ja hoitoon pääsy helpottuu. Suomalaisten jakautuminen hyvin ja huonosti voiviin on vuotava haava hyvinvointivaltion kyljessä. Itä-Helsingissä asuva työtön mies kuolee keskimäärin 13 vuotta aikaisemmin kuin varakas työssäkäyvä saman kaupungin eteläkärjestä. Hyvä, ennaltaehkäisevä julkinen perusterveydenhuolto säästää ihmishenkiä ja siinä sivussa selvää rahaa, mitä useamman vaivat saadaan hoidettua ajoissa ennen tarvetta kalliille erikoissairaanhoidolle.

10. Teollisuuden tulevaisuus on vihreä. Vihreät esittävätkin uutta teollisuustrategiaa Suomelle, jolla tehdään Suomesta johtava maa puhtaan teknologian alalla ja biotaloudessa. Edessämme on uuden teollisen vallankumouksen aika. Ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi maailman päästöistä on leikattava vuosisadan puoliväliin mennessä valtaosa. Pelkästään Kiinan valtavat ympäristöongelmat merkitsevät jättimäistä kysyntää niitä ratkoville tuotteille ja palveluille. Päästöttömän yhteiskunnan rakentaminen tarkoittaa valtavaa määrää uutta teollista tuotantoa, työtä ja vientimahdollisuuksia. Otetaan tämä muutos haltuun ja tehdään Suomesta vihreän talouden edelläkävijä.

Tämä kaikki on tehtävissä. Näillä kymmenellä askeleella voimme yhdessä uudistaa Suomen: kestävämmäksi, reilummaksi, paremmaksi. Sellaiseksi, jossa jokaisella on hyvä sija ja tulevaisuuteen kuuluu toivo. Se ei tule helpolla, mutta tärkeät asiat harvoin tulevat.

Se onnistuu vain yhdessä. Juuri sinun äänelläsi. Nyt jos koskaan.


 

Pähkinänkuoressa: Vihreiden kymmenen uudistusta Suomelle

  1. Sosiaaliturvan uudistus perustuloksi
  2. Kotimaisen uusiutuvan energian vallankumous
  3. Ympäristö takaisin päätöksenteon keskiöön kunnianhimoisella ympäristöpolitiikalla
  4. Suomi ilmastonmuutoksen torjunnan edelläkävijäksi
  5. Suomalaisesta koulutuksesta maailman paras
  6. Taataan maksuton ja tasa-arvoinen koulutus
  7. Vihreällä työllisyyspaketilla työhön pääsystä ja työelämästä helpompaa
  8. Eriarvoisuuden ja syrjäytymisen vastainen toimenpidepaketti
  9. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus maaliin
  10. Vihreällä teollisuusstrategialla Suomesta vihreän talouden menestysmaa

Tärkein sana on: kiitos

Upea, hengästyttävä kampanjakevät on takana. Puoluekokous on puhunut. Tulin valituksi vihreiden puoluesihteeriksi äänin 200-127-45. Tunne on samanaikaisesti huikea ja nöyrä, mielettömän täynnä paloa työhön.

Tulos oli paljon selvempi kuin osasin odottaa. Koen saaneeni puoluekokoukselta vahvan mandaatin lähteä vahvistamaan ja uudistamaan puoluetta, viemään meitä eteenpäin kohti euro- ja eduskuntavaaleja.

Koko kampanjan aikana kantava viestini on ollut: yhdessä olemme enemmän, yhdessä voimme olla vahvempia. Missään se ei ollut itselleni niin konkreettista kuin tässä omassa kampanjassamme.

Kiitospuheessani totesin, että tärkein sana vaali- ja järjestötoiminnassa on ”kiitos”. Siis: maailman suurin kiitos teille, rakkaat tukijat! Tästä kampanjasta ei olisi tullut mitään ilman teitä. Ei mitään ilman jokaista, joka lahjoitti aikaansa ja energiaansa yhteiseen projektiin. Ei mitään ilman teitä kaikkia, jotka annoitte nimenne tuekseni ja puhuitte puolestani. Ei mitään ilman sitä superlahjakasta tiimiäni, joka organisoi kaiken nettikampanjoinnin välineistä tukiryhmän pyörittämiseen. Olen entistä vakuuttuneempi siitä, että kun meitä on tarpeeksi monta tekemässä työtä saman päämäärän eteen, pystymme yhdessä mihin vain.

Kuten olen toisaalla kirjoittanut, meillä on edessä iso työ, jotta voimme lunastaa sen lupauksen ja mahdollisuuden, joka meillä on: todella nousta kokoamme isommaksi puolueeksi, 2000-luvun kansanliikkeeksi.

Meidän on avattava puolueen toimintaa ja uudistettava toimintatapojamme radikaalistikin. Meillä on vähemmän rahaa kuin aikoihin, mutta enemmän ihmisiä kuin ikinä. Kahdeksassatuhannessa jäsenessämme asuu valtava voima. Se voima on nyt vajaakäytössä. Meidän pitää saada kaikki mukaan. Meidän pitää tehdä vihreistä puolue, jossa jokaisella on paikka. Ja meidän pitää kutsua kaikki, jotka haluavat edistää vihreitä arvoja ja toimia kestävämmän huomisen puolesta, mukaan muuttamaan maailmaa kanssamme.

Minulla oli maailman hienoimmat kanssaehdokkaat. Tietoisesti en ole puhunut ”vastaehdokkaista”, sillä tässä kisassa ei ollut vastakkainasettelun taakkaa keskenämme.

Sallamaarilla, Timolla ja minulla oli kaikilla yhteinen päämäärä: vihreiden tekeminen vahvemmaksi puolueeksi, jotta voimme voittaa edessä olevissa vaaleissa ja muuttaa maailmaa.

Meillä saattoi olla painotuseroja, saatoimme olla erilaisia persoonia ja erilaisilla vahvuuksilla varustettuja ihmisiä. Mutta tiesimme, että kuka tahansa meistä tuleekaan valituksi, puolue tekee hyvän valinnan ja saa erinomaisen puoluesihteerin.

Sanoimmekin tämän monta kertaa ääneen kevään aikana. Ajattelen täysin samoin yhä. Valtavasti kiitoksia siis reilusta ja hyvähenkisestä kisasta, Sallamaari ja Timo – koen oppineeni teiltä paljon, toivon että pystyn olemaan parempi puoluesihteeri teidän ansiostanne!

Vihreillä on tehtävä: tehdä tästä planeetasta oikeudenmukaisempi, tasa-arvoisempi ja kestävämpi paikka. En voi sanoa tänään, että ”tästä työ alkaa”, koska tuon tehtävän eteen olen tehnyt vihreää työtä jo yli vuosikymmenen ajan. Mutta tästä työ jatkuu, uusissa ja entistä vastuullisemmissa merkeissä. Onneksi sitä ei tarvitse tehdä yksin, vaan yhdessä teidän ja kaikkien vihreään tulevaisuuteen uskovien kanssa. Toisenlainen maailma on mahdollinen!

Kiitos, kumarrus ja kohtaamisiin.

Lasse.

Satu Haapanen: Lassesta puoluesihteeri

Puolueemme koki kovia viime eduskuntavaaleissa. Kannatuksemme laski roimasti ja menetimme viisi kansanedustajan paikkaa. Syitä oli varmaan monia, mutta ei tässä niistä sen enempää. On kuitenkin syytä katsoa taaksepäin ja miettiä, mitä voisi tehdä paremmin, kun ensin lähestyy eurovaalit ja sitten jo pian eduskuntavaalit. Tavoitteeksi pitäisi eurovaaleissa asettaa nykyisten kahden paikan säilyttäminen ja eduskuntavaaleissa saada takaisin menetetyt paikat.

Voittoihin ei ylletä ellei perusta, miltä ponnistaa ole vahva. Vihreiden vahvuutena on kannattajien suhteellinen pysyvyys. Tarjoaahan puolue ainutlaatuisen ja muista puolueista poikkeavan vaikutuskanavan ihmisille, joita yhdistää huoli maapallomme tulevaisuudesta ja sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta.

Vihreä perustyö tehdään kunnissa ja maakunnissa. Valtuustoissa, lautakunnissa ja järjestöissä tehdään konkreettisia ratkaisuja, jotka edistävät ekologista, sosiaalista ja taloudellista kestävyyttä. Vihreät valtuutetut ja luottamushenkilöt toimivat usein ympäristöissä, joissa tukea on vähän tai rajoitetusti saatavilla. Kenttäväki tarvitsee työssään puolueen vahvan tuen.

Lasse Miettisellä on vahva kokemus kenttätyöstä. Hän on toiminut puolueen järjestösihteerinä pitkään. Lasse tuntee järjestökentän ja vihreiden toimintaympäristön Suomessa läpikotaisin. Hän tietää, millaista tukea ja sparrausta vihreät eri puolilla Suomea tarvitsevat.

Lasse Miettinen on ministerin erityisavustajana päässyt politiikan ytimeen. Kuuden puolueen hallituksessa on tarvittu miestä, jolla on kykyä kuunnella toisia ja samalla viedä määrätietoisesti ja rakentavasti eteenpäin vihreitä tavoitteita. Tässä Lasse on onnistunut erinomaisesti.

Lasse on monessa politiikan liemessä keitetty, ja hän on osoittanut loistavaa paineensietokykyä. Lassen kyky nähdä kokonaisuudet on erityinen.

Politiikan keskiössä toimiminen ei ole kovettanut Lassea. Häneltä löytyy aina kuunteleva korva kansanedustajan huolille, aivan kuin silloin, kun olin vasta politiikkaan tullut kuntapoliitikko. Silloinkin Lasse oli valmis auttamaan pieniltäkin tuntuvissa ongelmissa.

Lassen kyky kohdata ihmisiä sympaattisella ja kunnioittavalla tavalla yli puoluerajojen on kunnioitettava piirre politiikan kovassa maailmassa.

Vaikka toisetkin puoluesihteeriehdokkaat ovat hyviä, uskon kuitenkin, että Lassen tietämyksellä, kokemuksella ja sinnikkyydellä voimme edistää parhaiten vihreitä tavoitteita ja saada niitä toteutetuksi niin paikallisella kuin valtakunnallisellakin tasolla. Lassen määrätietoisuus, selkeä ilmaisu ja periksiantamaton maailman paremmaksi tekemisen eetos luo vahvan tahtotilan koko puolueelle kulkea menestyksekkäästi eteenpäin haasteesta toiseen.

Uskon, että Lassen erityinen kyky innostaa väkeä politiikkaan ja politiikassa auttaa meitä pääsemään tavoitteisiimme ja voittamaan tulevat vaalitkin.

Lassen kanssa on miellyttävä työskennellä: minne hän meneekin tuo hän mukanaan luovaa järkeä, hyvää tuulta ja innostusta. Niitä tarvitaan, kun halutaan muuttaa maailmaa paremmaksi. Luotan sataprosenttisesti Lassen kykyyn ja taitoihin toimia erinomaisena puoluesihteerinä, siksi on ilo suositella häntä täysin sydämin puolueemme uudeksi puoluesihteeriksi.

Satu Haapanen

Kirjoittaja on oululainen vihreä kansanedustaja sekä Lassen tukiryhmän vetäjä.

Lasse Miettinen: Yhdessä olemme enemmän

Vihreiden puoluekokous alkaa huomenna. Kulunut kevät on ollut hengästyttävä ja hieno. Olen kiertänyt maata kaikkien viikonloppujen ja vapaahetkien voimalla, puhunut, keskustellut ja kuunnellut. Ja ennen kaikkea olen saanut tavata mahtavaa vihreää väkeä.

Yksi parhaista jutuista puoluesihteerikampanjassa on ollut juuri tämä: että on päässyt taas kiertämään vihreitä tilaisuuksia, tapaamaan ihmisiä ja puhumaan siitä, mikä on olennaista. Siitä, miten uudistaa puolue, miten voittaa vaaleja, miten voimme olla yhdessä vahvempia, miten pelastaa maailma.

Kun lähdin tähän kampanjaan, pohdimme, että erillistä vaalilausetta ei tehdä. Sloganit ovat parhaimmillaan jotain, joka kiteyttää kaiken, mistä kampanjassa on kyse, paketoi teemat ja antaa niille suunnan. Mutta väkisin sellaista ei kannata vääntää.

Kampanjan aikana on kuitenkin käynyt selväksi, mikä on ollut se asia, josta olen puhunut kerran toisensa jälkeen. Se on tämä: yhdessä olemme vahvempia. Yhdessä voimme olla enemmän.

Tampereen kaupunginvaltuutettu Hanna Hakko kirjoitti tässä blogissa, että olemme pieni puolue, jolla on iso tehtävä. Se on totta. Tavoitteemme on kasvaa suureksi puolueeksi, jolla on edelleen iso tehtävä. Siinä työssä tarvitsemme kaikkia, jokaista joka haluaa tehdä jotain vihreissä ja vihreiden tavoitteiden hyväksi – oli jäsen tai tukija, aktiivi tai kuka tahansa vihreiden tavoitteet jakava kansalainen.

Olen yrittänyt tehdä itseni näköistä kampanjaa. Haluan puhua siitä kaikesta, mikä yhdistää meitä – en tuhlata ruutia siihen vähään, mikä erottaa. Meillä on vapaus valita: voimme joko painaa toisiamme alas tai nostaa toisiamme ylös. Itse valitsen aina jälkimmäisen. Tähän olen halunnut keskittyä.

Innostus on kuin kipinä, joka tarttuu. Sitä haluan vaalia. Uskon ihmisten innostamiseen ja motivointiin avaimena niin vapaaehtoistyön kuin työntekijäorganisaation johtamiseen. Olen saanut ilon kokea ja kuulla olevani hyvä siinä – niin rakentaessani tyhjästä 150 hengen tukiryhmää ehdokkaan vaalikampanjaan, perustaessani yhdistyksiä, vetäessäni kampanjoita kuin toimiessani esimiehenä.

On ollut upeaa saada samaa palautetta tämän kampanjan aikana. Mikään ei tunnu niin tärkeältä kuin viikko sitten kuulemani erään keskisuomalaisen vihreän aktiivin toteamus tapaamisemme päätteeksi: ”En muista milloin olisin viimeksi ollut yhtä motivoitunut vihreään toimintaan kuin tämän keskustelun jälkeen”. Juuri tämä on se tunne, joka meidän pitää löytää. Juuri tämä on se tunne, joka meidän pitää yhdessä luoda. Juuri sen arvoinen yritän olla.

Kun olen vuosikausia kouluttanut vihreitä aktiiveja vaalikampanjan tekemisestä, hienointa tässä on ollut, että olen saanut tehdä tätä kampanjaa niin kuin itse olen opettanut: yhdessä. Yhdessä ison joukon kanssa, yhdessä teidän kanssanne. Siitä syntyy voima, jota ei mistään muusta tule – siitä kun joukko ihmisiä lähtee yhdessä tekemään jostain asiasta totta.

Kiitos teille jokaiselle mukana kulkeneelle. Kiitos Satu Haapaselle, vihreiden ainoalle kansanedustajalle Tampereen pohjoispuolelta. Hän uskoi minuun niin paljon, että halusi lähteä vetämään kampanjaani.

On ollut mieletön kampanjakevät teidän kanssanne, edessä puolestaan viimeiset ratkaisun tunnit. Nähdään puoluekokouksessa!

Lasse.