Satu Haapanen: Miksi Lasse?

Olen tuntenut Lassen aktiivisena vihreänä toimijana lähes kymmenen vuoden ajan. Lassen myötävaikutus puolueeseen on ollut merkittävä. Lasse on innostanut vihreään politiikkaan satoja ellei tuhansia ihmisiä eri puolilla Suomea. Hänen vihreän kentän tuntemuksensa on vertaansa vailla. Lasse tuntee pienten yhdistysten haasteet ja tietää suurten kuntien vihreiden tilanteet. Lassen järjestötuntemus on vertaansa vailla. Itse Oulun seudun vihreiden naisten puheenjohtajana olen saanut työhöni tukea niin Lassen koulutuksesta kuin hänen kirjoittamastaan opaskirjastaan.

Muistan ensimmäisen puoluekokouksen, jossa tapasin Lassen. Valmistauduimme joihinkin vaaleihin. Muistan, kuinka hänen innostuksensa ja kannustuksensa tarttui yleisöön, minuunkin. Lassella on erityinen kyky nostaa tunnelmaa ja luoda uskoa vihreään menestykseen hankalissakin poliittisissa tilanteissa. Tämä johtuu nähdäkseni siitä, että Lasse uskoo todellakin siihen, mitä tekee: vihreään politiikkaan ja vihreän aatteen tarpeellisuuteen maailmassa.

Muistan, kuinka uutena vihreänä toimijana oli helppoa kääntyä Lassen puoleen toimistossa, oli asia, mikä tahansa. Hän auttoi nettisivujen tekemisessä, talousasioissa ja vastasi nopeasti ja ystävällisesti mihin tahansa kysymykseen.

Lasse ei vierasta mitään työtä, mikä on tärkeä piirre pienehkön puolueen toimijalle. Hän suhtautuu arvostavasti jokaiseen ja onnistuu tekemään jokaisesta kohtaamisesta ainutlaatuisen.

Lassen monet roolit puolueessa ovat tehneet hänestä vihreän politiikan todellisen asiantuntijan. Ministeri Niinistön erityisavustajana hän on yltänyt uskomattomiin suorituksiin vaikeiden asiakokonaisuuksien hahmottamisessa ja asioiden ydinten tiivistämisessä. Työnsä ohella hön on jaksanut auttaa rivikansanedustajaakin asioiden ymmärtämisessä ja oikeiden vastauksien löytämisessä vaikeisiin kysymyksiin. Kiireen ja paineen keskellä hän on onnistunut säilyttämään rauhallisuutensa ja hyväntuulisuutensa.

Lasse tekee työtään korostamatta itseään. Sinä aikana, jonka olen hänet tuntenut, hän ei ole hakenut itselleen poliittisia voittoja eikä palkkioita. Hän tulee aina esiin asiat etunenässä ja toiset ja toisen näkökulma huomioiden. Voisin kuvitella, että Lassen yhteistyökyky ulottuu oman puolueen ulkopuolelle. Jo nyt hän on joutunut neuvottelemaan vaikeista kysymyksistä muiden puolueiden edustajien kanssa – menestyksekkäästi.

Lassesta on vaikea löytää hankalaa sanottavaa. Tämön hetkinen työ vaatii häneltä valtavaa venymistä, ja joskus ajattelen, ehtiikö hän levätä lainkaan. Politiikassa on tärkeää jaksottaa työ ja lepo. Uskon ja tiedän, että kokeneena toimijana Lasse pystyy siihen.

Puoluesihteerinä Lasse on varmasti luotettava, looginen, yhteistyökykyinen ja helposti lähestyttävä. Uskon, että asiantuntemuksellaan, laajoilla yhteistyöverkoillaan, kentän tuntemuksellaan, innostuksellaan, kannustavalla otteellaan ja ystävällisyydellään hän tuo vihreät menestykseen tulevissa euro- ja eduskuntavaaleissa. Tarvitsemme puoluesihteerin, johon voi luottaa tiukan paikan hetkellä, joka luotsaa puoluetta selkeästi ja johdonmukaisesti ja kykenee rakentavaan yhteistyöhön kaikkien vihreiden toimijoiden ja yhteiskunnan eri tahojen kanssa. Annan täyden tukeni Lasse Miettisen puoluesihteeriehdokkuudelle, hän on juuri sitä, mitä vihreä kenttä tällä hetkellä kaipaa: innostava, luotettava, asiantunteva. Siksi Lasse.

Satu Haapanen

Kirjoittaja on oululainen kansanedustaja sekä Lassen kampanjan vetäjä.