Lasse Miettinen: Vihreä aate kantaa

Yhteiskunnallamme on edessä syvällekäyvä muutos: Muutaman seuraavan vuosikymmenen aikana meidän on sopeutettava taloudellinen ja yhteiskunnallinen toimintamme planeetan kantokyvyn rajoihin. Meidän on muutettava koko tapamme elää, tuottaa ja kuluttaa – ja tehtävä se sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla. Hyvivointivaltio on pelastettava, yhteiskunnan turvaverkko ja sosiaaliturvan järjestelmät rakennettava uusiksi, niin että ne kantavat tässä ajassa.

Minulle tämä Vihreiden viesti ei ole epämukava eikä uhkaava, vaan rohkaiseva: muutos on mahdollinen. Ilmaston kohtalokas lämpeneminen on pysäytettävissä. Eriarvoistuminen ei ole luonnonlaki. Irti päässyt globaalikapitalismi on palautettavissa demokraattiseen kontrolliin. Hyvinvointivaltio on jälleenrakennettavissa. Köyhyys ja puute voidaan voittaa, Eurooppa voidaan pelastaa. Muutos voi olla turvallinen muutos parempaan.

En usko ihmelääkkeisiin enkä taikatemppuihin. Uskon sitkeään, kärsivälliseen työhön. Uskon siihen että maailmaa muutetaan pala kerrallaan. Se vaatii työtä, vaivaa, kestävyyttä ja uskoa päämäärään – siihen ajatukseen paremmasta maailmasta, jonka vuoksi uurastus kannattaa.

Meidän on tärkeää olla aatteellisesti rohkeita, tuoda oma linja esiin selkeästi ja kirkkaasti. Epäselvästi sanottu on epäselvästi ajateltu. On luotettava siihen, että vihreä aate kantaa. Meidän tulee rohkeasti ja häpeilemättä edustaa toivoa – toivoa paremmasta maailmasta, unelmaa siitä että toisenlainen maailma on mahdollinen.

Vihreinä meidän on tiedostettava, että omat äänestäjät on ansaittava yhä uudestaan. Siksi perusasioista puhuminen, kerta kerran jälkeen, on tärkeää. On palautettava mieleen yhä uudestaan, miksi ja minkä tähden teemme tätä. On myös muistettava, että silloinkin, kun itsestä tuntuu, että on toistanut saman asian jo miljoona kertaa, viesti alkaa vasta vähitellen tulla huomatuksi.

Emme vaihda mielipiteitä gallupien ailahdusten mukaan, vaan etsimme tapoja vakuuttaa ihmisten sydämet ja mielet siitä, että meidän edustamamme aate, arvot ja mielipiteet ovat kannatuksen arvioisia. Se on hyvä. Tästä asenteesta olen meillä ylpeä. Puolueiden tehtävä ei ole muuttaa mieltään yleisen mielipiteen mukana, vaan muuttaa yleistä mielipidettä.

Niin kauan kuin Vihreät on ollut olemassa, meihin on kohdistunut myös toivo, että olisimme erilainen puolue, edustaisimme toisenlaista politiikan tekemisen tapaa. Se on hieno asia, ei riippa. Pidetään siitä kiinni. Ei muututa muiden kaltaisiksi, vaan uskalletaan ravistella totuttuja politiikan tapoja ja pitää kirkkaana mielessä se muutos, jota varten politiikkaa teemme. Se kantaa.

Vihreiden puoluesihteerinä haluan muistuttaa että me ajamme niiden asiaa, jotka eivät itse voi: luonnon, tulevien sukupolvien, yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevien. Haluan pitää kiinni siitä, että sosiaalinen oikeudenmukaisuus, luonnon itseisarvo, luovuttamattomat ihmisoikeudet, globaali näkökulma ja jokaisen vapaus elää ja tulla onnelliseksi omalla tavallaan ovat politiikkamme peruskiviä.

Haluan ajaa tinkimättä sitä että muistamme koko ajan politiikan tehtävistä juuri nyt kiireellisimmän: ihmisen toiminnan sopeuttamisen luonnon ja planeetan kantokyvyn rajoihin. Vaadin että uskallamme puolustaa oikeita asioita silloinkin kun se ei ole muodikasta. Esimerkiksi feminististä politiikkaa ja humaania puhetta maahanmuutosta tarvitaan juuri nyt.

Haluan Edistää sellaista poliittista keskustelua, jossa muistetaan kuulla myös toisen argumentteja ja noudattaa hyvää käytöstä toisia kohtaan. Ja aion nostaa teemojamme esiin myös vaalien välillä, yksi keskeinen teema kerrallaan.

Lasse Miettinen