Viimeiselle kaudelle, 2000-luvun kansanliikettä rakentamaan

Kuva: Lasse Miettinen

Minulla on ollut kunnia palvella viimeiset neljä vuotta poliittista liikettämme sen puoluesihteerinä.

Olemme saavuttaneet yhdessä paljon. Olemme tehneet puolueen kaikkien aikojen parhaan eduskuntavaalituloksen ja kaikkien aikojen parhaan kuntavaalituloksen. Olemme rikkoneet puolueen kaikkien aikojen jäsenennätyksen. Olemme ylittäneet kymmenen prosentin maagisen rajan ja nousseet aivan uudelle kannatustasolle.

Nämä voitot on tehty yhdessä. Ne ovat satojen ja tuhansien ihmisten, jotka ovat lähteneet muuttamaan maailmaa vihreämmäksi, yhteisiä voittoja. Se rooli, jota itselläni on ollut ilo hoitaa, on ollut tämän yhteisen työn tukijana: yhteisen strategian ja yhteisen suunnan rakentajana, organisaation kokoajana.

Sitä työtä haluan intohimoisesti jatkaa. Puolueen sääntöjen mukaan puoluesihteeri voi palvella tehtävässä enintään kuusi vuotta. Olen päättänyt asettua ehdolle jatkamaan puoluesihteerinä viimeisen puolueen sääntöjen salliman kauden, jos puoluekokous niin haluaa.

Puheenjohtajan vaihtuessa haluan tuoda jatkuvuutta ja auttaa uutta puheenjohtajaa saamaan parhaan mahdollisen alun. On tärkeää, että pystymme rakentamaan uutta sen päälle ja varaan, mitä olemme jo tehneet ja oppineet.

Huhtikuun yhdeksäs päivä suomalaiset lähtivät joukolla vaaliuurnille kääntääkseen tämän maan suuntaa kohti kestävämpää ja inhimillisempää. Ihmiset antoivat meille massiivisen luottamuksen: Euroopan parhaan vaalituloksen, jonka vihreät ovat kansallisissa vaaleissa saaneet.

Seuraava tehtävämme on rakentaa tämän luottamuksen varaan ja osoittaa olevamme sen arvoisia. Uudet kuntapäättäjämme ovat tämän työn etulinjassa; he tarvitsevat kaiken tuen, jonka voimme heille antaa.

Meidän on jatkettava sitä, minkä olemme aloittaneet: tehtävä sitä kirkasta, arvoillemme uskollista vihreää politiikkaa, jolle ihmiset antoivat vaaleissa juuri äänensä. Vietävä viestimme ihmisten arkeen, opeteltava pois politiikan ammattikielestä, opittava puhuttelemaan yhtä lailla ihmisten sydäntä ja päätä.

Meidän on osoitettava, että politiikalla on väliä: Että meillä on tarjota vaihtoehto, johon ihmiset voivat uskoa. Että vihreät voivat olla välikappale ihmisten toiveille ja unelmille niin Seinäjoella kuin Inarissa, Kangasniemellä kuin Helsingissä. Että emme ole tulleet vain hallinnoimaan juoksevia asioita, vaan muuttamaan maailmaa paremmaksi.

Meidän on päättäväisesti jatkettava puolueen uudistamista. Meidän on rakennettava uusia, tähän aikaan sopivia osallistumisen tapoja ja avattava puolueen toimintaa. Meidän on tehtävä yhä helpommaksi jakaa toistemme osaamista yli yhdistysten ja kuntien rajojen, niin että voimme tukea paremmin vihreää toimintaa koko maassa. Meidän on tehtävä vihreistä puolue, jossa jokaisella on paikka.

Olen 41-vuotias, taustaltani turkulainen ja humanisti – kaksi asiaa, joista olen ylpeä. Olen työskennellyt vihreässä liikkeessä kolmetoista vuotta. Seitsemän ja puoli vuotta rakensin organisaatiotamme ensin järjestösihteerinä ja sitten järjestöpäällikkönä. Puolitoista vuotta toimin hallituspolitiikan keskiössä ministeriryhmän erityisavustajana vetäen pientä neljän erityisavustajan ja yhden valtiosihteerin tiimiämme kahden vihreän ministerin esikuntana.

Olen lähtenyt aikanaan tähän puolueeseen, koska maailma on pelastettava. Tulevaisuutta, jonka puolesta tehdä työtä, kiteyttää minulle juuri nyt elämäni tärkein asia: pieni esikoistyttäreni, yhdeksän kuukautta vanha. Jos puoluekokous antaa minulle luottamuksen ja valitsee minut viimeiselle puoluesihteerikaudelleni, tulen olemaan ensi syksynä isyys- ja hoitovapaalla hänen kanssaan. Koen sen vahvasti puolueemme arvojen ja omien feminististen arvojeni mukaiseksi. Suuntamme ja strategiamme ei tästä poissaolosta hätkähdä, mutta haluan sanoa tämän ennakkoon, jotta siihen voidaan varautua.

Kun neljä vuotta sitten tulin valituksi puoluesihteeriksi, otin tunnuslauseekseni ”yhdessä olemme vahvempia”. Uskon siihen tänään entistäkin enemmän. Kuten tuolloin sanoin, en usko taikatemppuihin enkä ihmelääkkeisiin. Uskon sitkeään, kärsivälliseen työhön. Uskon siihen, että yhdessä voimme taistella, voittaa ja pelastaa maailman pieni pala kerrallaan.

Yhdessä voimme rakentaa vihreistä 2000-luvun kansanliikkeen, joka murtaa vanhat valtarakenteet ja kokoaa vapaaehtoisten ihmisten voiman muuttamaan yhdessä tätä maata ja maailmaa.

Tätä työtä haluan jatkaa kanssanne puoluesihteerinä.

***

Haluatko tietää lisää? Lue päivitetty puoluesihteeriohjelmani.