Kiitos – muutetaan yhdessä maailmaa

Kuva: Lasse Miettinen

Lähdin viisitoista vuotta sitten mukaan vihreisiin yhden polttavan motivaation ajamana: tämä iso, kaunis ja hauras maailma on pelastettava. Ilmastonmuutos on pysäytettävä. Eriarvoisuutta vastaan on taisteltava. Kestävämpi, inhimillisempi tulevaisuus on rakennettava.

Tämän saman ajatuksen voimalla toimin yhä tänään.

Olen työskennellyt vihreissä kolmetoista vuotta. Olen rakentanut vihreää organisaatiota järjestöpäällikkönä. Olen ollut hallituspolitiikkamme keskiössä ministeriryhmän erityisavustajana.

Neljä vuotta sitten minut valittiin vihreiden puoluesihteeriksi johtamaan puolueen organisaatiota. Nämä vuodet ovat olleet hengästyttäviä, hienoja. Olemme tehneet puolueen kaikkien aikojen eduskuntavaalituloksen, kaikkien aikojen kuntavaalituloksen ja kaikkien aikojen jäsenennätyksen. Nämä voitot on tehty yhdessä; on ollut kunnia olla osa niitä.

Nyt, viime viikonloppuna, puoluekokous valitsi minut viimeiselle puolueen sääntöjen sallimalle kaksivuotiskaudelle jatkamaan puoluesihteerinä. Olen valtavan kiitollinen saamastani tuesta ja luottamuksesta. Sen varassa on hyvä heittäytyä intohimoisesti siihen suureen tehtävään, joka on edessämme ja jota tärkeämpää ja polttavampaa en pysty näkemään.

Puhuin kiitospuheessani tästä, mikä on vihreiden tehtävä juuri nyt: Olla vaihtoehto joka kutsuu ihmiset mukaan rakentamaan parempaa huomista. Vaihtoehto joka saa kokemaan, että politiikalla voi taas olla jotain merkitystä minulle ja minun elämälleni. Lupaus siitä, että tässäkin ajassa voimme puolustaa koulutusta ja ympäristöä, ihmisoikeuksia ja heikommassa asemassa olevia.

Tämä on olennaista, jos haluamme pysäyttää yhteiskuntiemme liukuman kohti kovaa, kylmää, julmaa ja sisäänpäin käpertynyttä aikaa.

Päätän tämän kirjoituksen samoihin sanoihin kuin puoluekokouksen kiitospuheeni, sillä tästä on kyse:

Sanoin neljä vuotta sitten linjapuheessani, hakiessani puoluesihteeriksi, etten usko taikatemppuihin enkä ihmelääkkeisiin. Mutta uskon sitkeään, kärsivälliseen työhön.

Kun tarpeeksi moni uskoo asiaansa, kun tarpeeksi moni ponnistelee, mikään vastus ei ole liian kova. Vesi murtaa kiveä. Vihreät voivat muuttaa maailmaa.

Me olemme osoittaneet tämän kerran toisensa jälkeen kuluneiden viime vuosien aikana. Me osoitamme sen yhä uudestaan, koska tämä työ on tärkein mahdollinen, jota voimme tehdä juuri nyt.

Yhdessä me voimme taistella, me voimme voittaa, me voimme olla yhdessä vahvempia, ja me voimme pelastaa maailman.

Kiitos.