Kiitos!!!

Vaalivalvojaiset Tavastialla 14.4.2019, historiallinen vihreä vaalivoitto, pj Pekka Haavisto puhuu

Kaikkien aikojen vihreä eduskuntavaalitulos!!! Kiitos jokaiselle äänestäjälle!

Vuosikymmenien työn jälkeen vihreät murtautuivat yli kymmenen prosentin kannatukseen, suurten puolueiden joukkoon. Tämä on vihreiden historian ylivoimaisesti suurin eduskuntavaalitulos ja suurin eduskuntavaalivoitto.

Vihreä eduskuntaryhmä kasvoi peräti kolmanneksella: viidestätoista kahteenkymmeneen. Kannatus kasvoi peräti sadalla tuhannella äänellä: +3,0 prosenttiyksikköä, 8,5:stä 11,5:een. Eri puolilla Eurooppaa – viime vuosina Suomessa, Saksassa, Belgiassa, Hollannissa, Luxemburgissa – käynnissä oleva vihreä nousu sai nyt jatkoa Suomen eduskuntavaaleista.

Oma vaatimaton tulokseni oli epäilemättä oikea suhteessa siihen olemattomaan aikaan, jonka pystyin laittamaan omaan kampanjaani. Toisin en olisi voinut valita: tehtäväni oli luotsata puolueen valtakunnallinen kampanja maaliin ja sen eteen annoin kaikkeni. Olen kiitollinen jokaiselle äänestäjälleni. Olen kiitollinen jokaiselle vihreille äänensä antaneelle. Valtavan iso kiitos luottamuksesta! Olette tehneet historiaa.

Mitä vaaleissa kaiken kaikkiaan tapahtui? Ainakin neljä asiaa:

1. Kovat arvot hävisivät. Kaikki kolme Sipilän hallituksen ohjelman kirjoittanutta puoluetta – keskusta, kokoomus, perussuomalaiset – menettivät kannatusta, vaikka näistä vain keskusta lopulta menetti paikkoja.

2. Ne puolueet, jotka tarjosivat vaihtoehdon Sipilän hallituksen kestämättömälle ja lyhytnäköiselle politiikalle, voittivat – ja vihreät nostivat kannatustaan enemmän kuin mikään muu puolue.

3. Politiikan mannerlaatat siirtyivät. Vanhat suuret puolueet ovat pudonneet, vihreät nousseet. Tuloksena on kokonaan uusi poliittinen asetelma, jossa muutaman yli 20% valtapuolueen sijaan on viisi 10 ja 20 prosentin välissä liikkuvaa puoluetta.

4. Naiset ja nuoret nousivat. Eduskuntaan valittiin ennätysmäärä naisia, vaikka ei vieläkään puolta, ja eduskunnan keski-ikä nuoreni. Vihreillä oli iso rooli tässä. Naisia tuli uuteen eduskuntaryhmään peräti seitsemäntoista kansanedustajaa kahdestakymmenestä. Alle kolmekymppisiä vihreitä nousi eduskuntaan kolme, ja lähes puolet ryhmästä (9/20) on enintään 35-vuotiaita. Tulevaisuus on täällä.

Työ ei pääty vaaleihin, päinvastoin. Nyt se vasta alkaa. Työ ilmastonmuutoksen pysäyttämisen, koulutuksen kunnianpalautuksen, tasa-arvon edistämisen ja eriarvoisuuden poistamisen puolesta jatkuu vahvempana kuin koskaan ennen. Tätä varten ihmiset antoivat vihreille kaikkien aikojen eduskuntavaalivoiton. Sen velvoittamina teemme työtä kaikella voimalla mitä meillä on, entistä suuremman eduskuntaryhmän voimin, joka päivä.

Käännetään tätä maata ja maailmaa kohti kestävämpää ja inhimillisempää, askel kerrallaan!