Puoluesihteeriohjelma 2015

Tämä on päivitetty versio puoluesihteeriohjelmasta, jonka julkaisin kaksi vuotta sitten. Ohjelma ei sinänsä ole vanhentunut lainkaan, sillä siinä kuvattu puolueen uudistustyö on pitempi projekti kuin kaksi vuotta. Mutta näen tärkeäksi tarkentaa ohjelman eduskuntavaalien jälkeiseen tilanteeseen, jossa nyt olemme, ja olen siksi päivittänyt sen tähän uuteen, ajantasaiseen versioon, puolueen seuraavia haasteita kohti.

 

Yhdessä olemme enemmän

Olemme saaneet merkittävän voiton huhtikuun eduskuntavaaleissa. Uusi lehti kääntyy puolueen historiassa. Meidän tehtävämme on kirjoittaa se.

Voitimme vaalit yhdessä. Seuraava tehtävämme on isompi: meidän pitää kasvaa yhdessä, tehdä tästä yhteisestä vihreästä liikkeestä niin paljon vahvempi, suurempi, toimivampi, että pystymme murtautumaan yhdeksän ja kymmenen prosentin kannatuskynnyksestä yli – lunastamaan lupauksen vihreistä 2000-luvun puolueena, joka murtaa perinteiset valta-asetelmat ja pakottaa perinteisen politiikan taipumaan.

Seuraavalla kaksivuotiskaudella meidän on jatkettava puolueen uudistamista. Meidän on vahvistettava kenttäämme niin että kykenemme ottamaan kuntavaaleissa harppauksen eteenpäin koko maassa. Meillä ei edelleenkään ole mitään niin väkevää voimavaraa kuin ihmiset: asiaansa uskovat ihmiset, jotka haluavat yhdessä tehdä maailmasta vihreämmän. Tämän voimavaran vaalimiseksi ja tukemiseksi ja parhaaseen käyttöön saamiseksi meidän on tehtävä kaikki tarvittava. Meidän on rakennettava vihreistä puolue, jossa jokaisella on paikka.

1) Vihreä aate kantaa.

Edessämme näyttää olevan aika vaalivoiton vahvistamana oppositiopuolueena. Tulemme esittämään vahvan, vihreän vaihtohdon hallituksen politiikalle. Sen kantava linja on ravistella itsemme – ja meidät kaikki suomalaiset – muistamaan, mikä oikeasti on tärkeää, jotta meillä olisi kestävä, ihmisarvoinen, oikeudenmukainen maailma.

Lähivuosina ja -vuosikymmeninä yhteiskuntamme on syvällekäyvän muutoksen edessä: meidän on muutettava koko tapamme elää, tuottaa ja kuluttaa, ennen kuin planeetan kantokyvyn rajat tulevat vastaan – ja tehtävä se sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla.

Minulle tämä Vihreiden viesti ei ole epämukava eikä uhkaava, vaan rohkaiseva: muutos on mahdollinen. Se vaatii vain paljon työtä, ja sitä on tehtävä yhdessä. Ilmaston kohtalokas lämpeneminen on pysäytettävissä. Eriarvoistuminen ei ole luonnonlaki. Irti päässyt finanssitalous on palautettavissa demokraattiseen valvontaan. Hyvinvointivaltio on jälleenrakennettavissa. Eurooppa voidaan pelastaa. Muutos voi olla turvallinen muutos parempaan.

Meidän on tärkeää olla aatteellisesti rohkeita, tuoda oma linja esiin selkeästi ja kirkkaasti. On luotettava siihen, että vihreä aate kantaa. Meidän tulee rohkeasti ja häpeilemättä edustaa toivoa – toivoa paremmasta maailmasta, unelmaa siitä että toisenlainen maailma on mahdollinen.

Vihreiden puoluesihteerinä haluan:

 • Muistuttaa että me ajamme niiden asiaa, jotka eivät itse voi: luonnon, tulevien sukupolvien, yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevien.
 • Pitää kiinni siitä, että sosiaalinen oikeudenmukaisuus, luonnon itseisarvo, luovuttamattomat ihmisoikeudet, globaali näkökulma ja jokaisen vapaus elää ja tulla onnelliseksi omalla tavallaan ovat politiikkamme peruskiviä.
 • Ajaa tinkimättä sitä että muistamme koko ajan politiikan tehtävistä juuri nyt kiireellisimmän: ihmisen toiminnan sopeuttamisen luonnon ja planeetan kantokyvyn rajoihin.
 • Vaatia että uskallamme puolustaa oikeita asioita silloinkin kun se ei ole muodikasta. Esimerkiksi feminististä politiikkaa ja humaania puhetta maahanmuutosta tarvitaan juuri nyt.
 • Edistää sellaista poliittista keskustelua, jossa muistetaan kuulla myös toisen argumentteja ja noudattaa hyvää käytöstä toisia kohtaan.
 • Pitää huolta, että emme puhu vaaleissa yhtä ja vaalien jälkeen toista, vaan jatkamme samojen asioiden puolesta kamppailua, joita pidimme esillä vaalikampanjassamme.

siniteravaLasse uskoo maailman muuttamiseen ruohonjuuritasolla. Lassesta vihreät saa puoluesihteerin, joka uskaltaa sanoa mielipiteensä, jaksaa kuunnella kentän ääntä, seisoo yhteisten päätösten takana ja antaa kaikkensa puolueen kehittämiseksi.

– Sini Terävä, vihreä vaikuttaja, vihreiden nuorten ja opiskelijoiden entinen puheenjohtaja, Lassen puoliso

2) Kaikki mukaan.

Vaalivoitosta huolimatta tilanne on sama kuin se on aina ollut: vihreillä on paljon vähemmän rahaa kuin kilpailevilla puolueilla. Meillä ei ole äveriäitä yrityksiä tai rahakkaita säätiöitä taustalla. Mutta meillä on upea voima, upein kaikista: suurempi joukko ihmisiä kuin koskaan, valmiina näkemään vaivaa paremman maailman puolesta. Yhdessä voimme olla vahvempia.

Tulevan kahden vuoden aikana haluan viedä maaliin projektin, jonka asetin tavoitteeksi kaksi vuotta sitten: avata tapoja osallistua puolueen toimintaan asuinpaikasta riippumatta. Jokaisella, joka haluaa tehdä jotain vihreän yhteisen päämäärän hyväksi, pitää olla siihen mahdollisuus. Emme voi kasvaa, ellemme saa kaikkia mukaan. Verkko tarjoaa tähän parhaat, mutta ei ainoat, työkalut.

Puoluetoimisto ja loistavat piirityöntekijämme ovat tärkeitä, mutta palkattu henkilöstö ei voi kantaa harteillaan kuin osan työstä. Vapaaehtoisissa on voimaa. Kun uskomme johonkin, pystymme tekemään ihmeitä.

Vihreiden puoluesihteerinä haluan:

 • Laittaa verkko-osallistumisen välineet kuntoon. Puolueen sähköisten palvelujen uudistus on jo pitkällä, kuntavaaleihin mennessä se on vietävä maaliin.
 • Luoda tapoja osallistua puolueen valtakunnalliseen toimintaan riippumatta siitä, missä asuu.
 • Joukkoistaa tehtäviä ja projekteja kaikille kiinnostuneille jäsenille.
 • Ottaa käyttöön osaajapankin, johon jäsenet voivat ilmoittaa, miten ovat kiinnostuneita tekemään puolueessa. Osaajapankki valmistuu osana puolueen sähköisten palvelujen uudistusta.
 • Tehdä tilaa ja keksiä keinoja vapaaehtoistiimeille, joiden voimin voimme tehdä projekteja, joihin virallisen puolueen rahkeet eivät riitä.
 • Varmistaa, että osaamme kiittää paremmin ja enemmän toimijoitamme. Vihreät aktiivit tekevät hurjasti vapaaehtoista työtä kaiken muun elämänsä ohessa. Kovasta työstä pitää myös saada kunnon kiitos.

erkkiperalaLasse on ollut minulle puoluetoveri, työkaveri ja muutoinkin mainio tuttavuusLasse ei hötkyile vaan pitää päänsä kylmänä tiukoissakin tilanteissa. Tärkeitä ominaisuuksia puoluesihteerille. Puolue tarvitsee Lassen.

– Erkki Perälä, helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu, kansalaisaktivisti

3) Entistä vahvemmaksi, entistä demokraattisemmaksi.

Pekka Haaviston kampanja opetti meille, että meidän pitää oppia puhumisen lisäksi kuuntelemaan paremmin. Se koskee myös omaa toimintaamme. Avoimuus, demokraattisuus ja palautteesta oppiminen ovat ehto sille että liike pysyy elinvoimaisena ja kasvaa.

Vihreitä ja vihreästi ajattelevia suomalaisia on enemmän kuin koskaan. Jäseniä ja kannattajia on kuultava, ja heidät on otettava ilolla toimintaan mukaan.

Siksi tarvitsemme uusia välineitä ja tapoja siihen, miten Vihreissä voi vaikuttaa itselleen tärkeisiin asioihin asuinpaikasta, taustasta tai jäsenyhdistyksestä riippumatta. Haluan että yhä usammat voivat olla mukana muotoilemassa politiikkaa, jota teemme kunnissa, valtakunnan tasolla ja EU:ssa.

Vihreiden puoluesihteerinä haluan:

 • Tehdä jäsenkyselyjä ja kerätä jäsenten näkemyksiä tärkeimmistä aiheista politiikan asialistalla, sekä huolehtia, että tulokset myös vaikuttavat vihreisiin.
 • Avata puolueen kannanmuodostusta siten, että jäsenillä on mahdollisimman suuri mahdollisuus vaikuttaa puolueen kantoihin.
 • Käynnistää säännölliset palautekyselyt järjestöaktiiveille ja luottamushenkilöille puoluetoimiston työstä ja palveluista.
 • Perustaa uusia paikkoja – sekä verkossa että sen ulkopuolella – aatteellisen avausten ideointiin ja aatteellisen keskustelun käymiseen.

outi”Lassella on valtavan paljon näkemystä siitä, mikä kokoaa meidät vihreät yhdeksi joukoksi, jossa kukin saa esille parhaat puolensa ja kykynsä.”

– Outi Alanko-Kahiluoto, helsinkiläinen kansanedustaja

4) Koneisto kuntoon.

Maailmaa on helpompi pelastaa yhdessä kuin yksin. Vaikka politiikan maailma on viimeisen vuosikymmenen aikana muuttunut, puolueorganisaation tarve ei ole kadonnut mihinkään. Puolueorganisaatio ei ole päämäärä itsessään, vaan väline yhteisten päämäärien ajaamiseen mahdollisimman tehokkaasti.

Tarvitsemme toimivan, motivoituneen ja tehokkaan organisaation, jossa jokaisella on mielekäs paikka. Puolueen pitää huolehtia siitä, että vihreille yhdistyksille ja valtuustoryhmille on tarjota työkalut menestykseen, ja että tuoreita toimijoita ei jätetä yksin.

Olen jo kymmenen vuotta ollut Vihreissä tekemässä järjestökentän vahvistamista ja kouluttamista. Olen parhaimmillani innostaessani ja motivoidessani ihmisiä, vetäessäni tiimiä ja kehittäessäni toimintaa. Sitä työtä tahdon jatkaa.

Vihreiden puoluesihteerinä haluan:

 • Vahvistaa koulutusta ja perehdytystä. Jokaisen uuden vihreän luottamushenkilön tulisi voida lähteä tehtäväänsä edeltäjäänsä paremmilla pohjatiedoilla ja -valmiuksilla.
 • Luoda vihreille kunnallisille luottamushenkilöille valtakunnalliset tukiverkostot, varsinkin niille, joilla ei ole vihreää vertaistukea omalla paikkakunnalla. Tätä varten saamme vihdoinkin tänä vuonna valtakunnallisen luottamushenkilörekisterin, jonka avulla tiedämme, ketkä missäkin tehtävässä ovat – välttämätön edellytys tukiverkostojen pystyttämiselle.
 • Koota olemassaolevat koulutus- ja perehdytysmateriaalit helposti saatavaan ja uudelleenkäytettävään muotoon, perustaa eräänlaisen vihreän virtuaaliopiston.
 • Luoda vihdoin helppokäyttöisen materiaali- ja ideapankin parhaiden käytäntöjen, ideoiden ja avausten jakamiseen. Tämän pohja on saatu pystyyn, seuraavaksi sinne aletaan siirtää sisältöjä.
 • Tukea työntekijöiden, varsinkin yksin työskentelevien piirityöntekijöiden, valmiuksia ja hyvinvointia sekä auttaa henkilöstöä kehittämään osaamistaan. Toteuttan myös säännölliset työhyvinvointikyselyt puolueen työntekijöille.
 • Varmistaa että koulutus hyvään esimiestyöhön ja johtamiseen tarjotaan kaikille puolueessa niitä tarvitseville.
 • Tukea pieniä yhdistyksiä ja piirejä perustamalla uusia tukipalveluja ja levittämällä osaamista. Voimme tukea toisiamme myös oman yhdistyksen ulkopuolella. Ei ole mitään syytä, miksi yhdistysten taakkaa ei voitaisi keventää jakamalla monia tehtäviä, esimerkiksi nettisivujen ylläpitoa, omaa yhdistystä laajemmalle vapaaehtoisporukalle.
 • Kannustaa edelleen meitä ravistelemaan totuttuja politiikan tapoja. Olemme tulleet muuttamaan poliittista kulttuuria, eikä ole mitään syytä, miksi emme voi aloittaa sitä itsestämme.

saarailvessaloLasse on analyyttinen mutta käytännönläheinen, ja juuri sellaista puoluesihteeriä me tarvitsemme: asiaansa uskovaa, osaavaa, kuuntelevaa, tukena olevaa, arvojemme mukaan toimivaa kaikkien vihreiden puoluesihteeriä.

– Saara Ilvessalo, ViNO:n puheenjohtaja ja Turun kaupunginvaltuutettu

5) Rakennetaan pohja kasvulle.

Voitimme eduskuntavaalit 2015 näyttävästi. Meillä on silti vielä pitkä matka puolueeksi, joka voi kamppailla pääministerin paikasta. Tuloksemme – 15 kansanedustajaa – oli parhaita mahdollisia siinä 8–9 % vaihteluvälissä, jossa kannatuksemme on koko vaalikauden 2011–2015 ollut. Jos haluamme tästä kasvaa merkittävästi, meidän on kyettävä nostamaan kannatuksemme 9 % ja 10 % rajan yli.

Se on tehtävissä. Esimerkiksi Itävallassa vihreät ovat kyenneet vakiinnuttamaan asemansa yli 10 %:n kannatuksen puolueena, hyvin samanlaisista lähtökohdista kuin omamme.

Samanaikaisesti populismin nousu haastaa vihreät kaikkialla Euroopassa. Meillä ei ole varaa jättää populistien yksinoikeudeksi kykyä puhutella ihmisten sydämiä ja käyttää ymmärrettävää kieltä. Päinvastoin: vihreiden pitää pystyä kiteyttämään unelmamme kestävämmästä, reilummasta, vihreämmästä tulevaisuudesta vähintään yhtä puhuttelevaan muotoon kuin populistit pystyvät kiteyttämään oman viestinsä.

Vihreiden puoluesihteerinä haluan:

 • Varmistaa, että vihreä viesti puhuttelee ihmisiä kokonaisina ihmisinä: myös sydäntä, ei vain aivoja. Meidän pitää kyetä kertomaan vahvoja tarinoita, puhuttelemaan tunteita ja käyttämään selkeää, väkevää kieltä. Meidän pitää pystyä puhumaan todellisista asioista todellisten ihmisten arjessa, omalla työllämme osoittaa, että vihreät välittävät, vihreät kuuntelevat ja vihreät tajuavat, mikä ihmisten elämässä on merkityksellistä.
 • Keskittyä koko kenttämme vahvistamiseen kuntavaaleja varten, jotta pystymme ottamaan askeleita eteenpäin koko maassa. Ehdokashankinta aloitetaan nyt, ei vuoden päästä.
 • Ottaa kaikki yli 6000 jäsentämme mukaan vaalityöhön. Vain yhdessä voimme voittaa. Tavoitteeni on, että jokaiseen jäseneen on oltu yhteydessä ennen kuntavaaleja ja pyydetty mukaan.
 • Tarjota helppoja tapoja tulla tukemaan Vihreiden toimintaa sekä vaalikampanjan aikana että vaalien välissä. ei pidä olla yhtäkään sellaista kampanjatoimea, joka ei tarjoa tukijoille ja kannattajille tilaisuutta tehdä jotain – vaikka se olisi vain klikkaus netissä.
 • Tehostaa entisestään varainhankintaamme. Saimme eduskuntavaaleissa koottua ehdokkaillemme upean potin – 300 000 euroa,  yli tuplasti enemmän rahaa kuin kuin koskaan –, mutta voimme pistää vielä selvästi paremmaksi. Pienistä puroista syntyy todellakin suuri virta.
 • Tarjota ehdokkaille ja ehdokkaiden tukiryhmille paremmat tukipalvelut kuin koskaan; vapauttaa nämä keskittymään itse kampanjan tekemiseen.

satuhaapanenLassella on erityinen kyky nostaa tunnelmaa ja luoda uskoa vihreään menestykseen hankalissakin poliittisissa tilanteissa. Tämä johtuu siitä, että Lasse uskoo siihen mitä tekee: vihreään politiikkaan ja vihreän aatteen tarpeellisuuteen maailmassa.

– Satu Haapanen, oululainen kansanedustaja 2011-2015